Om Ayurveda

Hela männsikan
En av dess främsta uppgifter är att öka medvetandet hos varje enskild individ och på så sätt förhindra obalanser i kroppen, som kan leda till sjukdom. Enligt denna syn på hälsa, är människan en integrerad del i naturen och vårt välbefinnande behöver inkludera alla områden av livet, dvs. emotionellt, fysiskt, mentalt, andligt och sexuellt.
Ayurvedan tar upp läror om människokroppen som t.ex. toxikologi, pediatrik och kirurgi, precis som i den västerländska medicinen. Skillnaden är att ayurvedan är ett holistiskt hälsosystem, där tankens kraft är viktig tillsammans med en stark förankring i livets andliga dimension.
Vilka är dina behov?
Den Ayurvediska vetenskapen lär oss att alla människor är olika och har olika behov under olika perioder. Till exempel är sallad kanske inte alltid bra och yogurt kanske inte gör gott i alla kroppar.
Ayurvedan gör oss mer medvetna om våran egen kropp och vad som händer inuti den. Man utgår från den egna fysiologiska sammansättningen och lär sig vad som är bra för just sin egen kropp och själ.
Elemental balans
Enligt Ayurveda består varje människa av olika element – luft, rymd, eld, vatten och jord. Kombinationer av dessa element ger tre olika kroppstyper – Vata, Pitta och Kapha. Genom att först balansera de elementen som ligger till grund för den egna kroppstypen, kan man sedan fokusera på att balanser hela systemet och försöka förhindra sjukdomar.
Årstiden
VATA
SEN HÖST – VINTER
Vata, den kalla årstiden, är här. Det finns inget datum för när Vata tar över efter Pitta, det sker gradvis och de klassiska tecknen är naturligtvis lövfällning och frostnätter.
Pittas varma fukt övergår i Vatas torra kyla. Därtill har vi vinden, Vayu, som i Sanskrit är ett annat namn för Vata. Vind kyler och torkar, både till kropp och själ.
Årstidens tips:
Vila, Värme och Vätska.
Torr och kall gör att kroppens kanalsystem får ett tyngre arbete, vi behöver yttre fysisk värme och vi mår väl av att få hjälp med det inre förbränningssystemet, i magtarmkanalen lika väl som ut i varje cell, för att t ex undvika tröghet i tarmtömning eller stelhet i leder och muskler. Ayu 1 Chyavanprash stärker förbränning i matsmältning och i samtliga vävnader. Ayu 57 Shallaki bidrar till att lindra stelhet i leder och muskler, särskilt artros. Ayu 33 håller magen i rörelse.
Det är tiden att sitta inne i värmen, undvika vind och kyla, stillhet balanserar den rörliga aspekten i Vata. Självmassage med varm olja hjälper inte bara mot torr hud, det är stimulerande för hormonsystemet och upplöser lagrade gifter. På tallriken har vi helst välkryddad, lite fetare och såsrik mat, och utomhus är vi naturligtvis klädda för väderleken.
Motion stimulerar förbränningen och håller kroppens kanaler i trim, så glöm inte att röra på dig, helst i naturen
Produkter som kan vara bra denna årstid:
Ayu 1 Chyavanprash
Allmänt stärkande för immunförsvar, förbränning och uppbyggande för samtliga vävnader, bland mycket annat bra för att förebygga förkylning / influensa..
Ayu 11 Avipattikar
Har du kvarliggande sur mage sedan sommarens Pitta så stillar Avipattikar halsbränna och sura uppstötningar samt minskar gasbildning och oregelbunden tarmtömning.
Ayu 57 Shallaki
Renar blod och blodkärl, bra vid smärtsam gikt, artros, ledsmärtor – höfter, knän och fingrar. Antiinflammatorisk.
Produkterna hittar du på www.ayur-veda.se
KAPHA
SENVINTER – VÅR
Vad betyder egentligen Kapha?
Vi lämnar nu den torra kalla Vata och går in i den fuktiga kalla Kapha.
Kaphas positiva sidor är stabilitet, lugn, eftertänksamhet, tålamod och uthållighet. Det är avundsvärda egenskaper och en fin sida av Kapha som personlig konstitution.
Då: Under den gångna Vataperioden har det varit bra att samla och bygga upp. Den tyngre, dvs värmande, proteinrika, fetare och smörjande maten har varit bra.
Nu: Under Kaphaperioden, mars till Midsommar, tenderar Kapha att samla sig och bilda ett överskott. Det överskottet behöver vi motarbeta, och det gäller särskilt för dig med en Kapha-konstitution. Hur gör vi?
Kapha – den naturligt årstiden för utrensning – vad kan vi göra själva
Liksom vårfloden kommer för att skölja bort och göra rent efter vintern, är rensning i våra inre kanaler viktigt att tänka på under våren.
En sida av Kaphas stabila egenskap är att det vid överskott kan bli tungt. Lugn och eftertänksamhet kan i överskott bli till stagnation. Kaphaöverskott yttrar sig t ex som stelhet i leder och muskler, och rent av med tunghet i både kropp och sinne. Slembildning är också förknippat med Kaphaobalans, dvs överskott av det tunga Kapha-elementet. Detta balanserar vi genom att prioritera allt som underlättar flödet i kroppens subtila kanaler.
Först maten Vi minskar det feta och proteinrika och prioriterar frukt, bär och grönsaker. Kaphasäsongen betraktas som kall. Varm mat och värmande kryddor passar även nu under våren fint i matlagningen. Dagens huvudmål bör vara mitt på dagen. För en Kaphaperson eller en person med Kaphaobalans går det att hoppa över kvällsmaten, eller bara ta en lätt soppa. Bladgrönt, groddar och friska smaker är välgörande för Kapha.
Sedan aktiviteten Det är välgörande och viktigt att vi aktiverar oss fysiskt. Förr i tiden var det tid för jordbruk och vedhuggning – idag behöver vi finna andra aktiviteter för att kompensera för våra ofta stillasittande vardagar. Fysisk aktivitet stimulerar förbränningen, det hjälper till att bränna slaggprodukter och motverkar syrabildning i kroppens vävnader. Fysiskt arbete under Kapha-årstid är inte bara bra, jag skulle vilja säga att det är rena medicinen.
Och drick vatten Tarmslemhinnan består till ca 80% av vatten. Om det inte finns vätska riskerar magsyraproduktionen att minska, din matsmältning försämras. Det i sin tur kan leda till restprodukter, slaggansamling, det som Ayurveda kallar Ama. Tänk på att dricka vatten, naturligtvis helst varmt kokt vatten, samma temperatur som te och kaffe. Drick däremot inte stora mängder under måltiden, se till att dricka i god tid i förväg. Före frukost, före lunch, före kvällsmat.
Läs mer on konstitutionerna på http://ayur-veda.se/vata.html och de typiska obalanserna. Vet du inte din konstitution har du ett självtest på http://ayur-veda.se/test.html
Kapha – allergitiden
Kaphatiden förknippas med lövsprickning, pollen och allergi. Ett tips som kan låta enkelt är att minska kraftigt på mjölkprodukter och undvika socker i alla dess former. Det kan för vissa personer vara rena underverk. Både mjölkprodukter och socker bidrar till slembildning.
Kompletterande tips
Ibland räcker inte de naturliga råden, då kan dessa utmärkta produkter vara en hjälp på vägen.
Ayu 1 Chyavanprash och Ayu 2 Chyavan Pura stärker immunförsvar och förbränning.
Ayu 22 Udana förebygger allergiproblem.
Ayu 23 Swaralin underlättar om du är mitt i ett allergianfall.
Ayu 29 Näsolja rensar luftvägar och bihålor, smörjer slemhinnor, minskar täbbdhet.
Ayu 51 Yogaraj Guggulu är ”allrengöringsmedlet” för kroppens kanaler, stärker förbränning i samtliga vävnader och eliminerar slaggprodukter. Kombinera den vid behov med Ayu 33 Trifala för att säkerställa att tarmen tömmer sig dagligen.
Produkterna hittar du på www.ayur-veda.se
PITTA
SOMMAR
Årstiden – Pitta, den varma och heta
Under denna period påverkas kropp och sinne av den värme som är i naturen, och det gäller vare sig det är en solig eller regnig sommar, det är Pittas karaktär av värme som dominerar fram till hösten.
Som omväxling får du årstidens tips från Hasse Bengtson, Mimers Källa i Göteborg. De är alldeles förträffligt utmärkta.
Ayurvediska Pitta-råd från Mimers Källa
Ju fler av dessa tecken du känner igen hos dig själv, eller någon i din närhet, desto säkrare kan du vara på att du/hen har en mer eller mindre stark Pitta-obalans:
- hudproblem som kommer/blir värre under/efter varma dagar
- allmänt irriterad mage/tarm
- lösare avföring än vanligt eller rentav diarré, speciellt om den är svår att stabilisera
- extra ljuskänsliga/irriterade ögon och/eller rödögd (även utan alkoholtillskott
- migränliknande huvudvärk, vanligen halvsidig med/utan synbesvär
- surare/grinigare/petigare/sämre humör än vanligt, rentav hetlevrad…
Som bekant är det mycket lättare att förebygga en eldsvåda än att släcka den. Detsamma gäller även Pittaobalanser som alla kan kopplas till ökad värme/hetta i både kropp och knopp.
- Svårt att somna efter en varm dag? Prova med ett kallt fotbad i ca fem minuter precis före läggdags; gäller även om du vanligtvis har kalla fötter. Detta lurar kroppen att skicka ner extra värme/Pitta till fötterna och då blir det främst huvudet som får en motsvarande minskning av detsamma😊. Underbart! Fungerar bra närsomhelst även dagtid om det känns som att huvudet ”kokar”.
- Försök ha korsdrag genom bostaden under natten för att svalka ner både dig och väggarna.
- Behåll nattens svalka inomhus, dvs. ha gärna fönster/dörrar öppna fram till dess att den nya dagens utomhustemperatur når samma nivå som din inomhustemperatur – då är det dags att stänga igen helt och dra ner persienner och liknande.
- En tidig och sval morgonpromenad, gärna i skog/natur, innan värmen slår till och solens UV-strålar blir starkare.
- Undvik att exponera dig för sol under de varmaste middagstimmarna – det lär enbart vara fåfängan som mår bra av att pressa i solen när det är som varmast, och det kan bli ett dyrt pris att betala längre fram☹; sök hellre skugga!
- All slags fysisk träning görs med fördel på morgonen, inte mitt på dagen eller tidig eftermiddag när värmen maxar. Ayurveda stödjer inte intensiv träning under Pittaperioder.
- Kokosolja går utmärkt att använda för oljemassage; du kan rentav ta oljan direkt från burken, den smälter lätt mot huden som svalkas ner extra väl.
- Håll huvudet svalt i alla lägen!
- Den svenska sommarkulturen är för många starkt förknippad med allehanda bär som t ex jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, svarta/röda vinbär, krusbär m fl. Samtliga dessa har syrliga kvaliteter – även när bären är mogna och sötare – som alla ökar PItta. Du kan delvis balansera deras Pittahöjande egenskaper genom att använda grädde till dessa; undvik dock mjölk som förstörs (=>slagg/ama) ihop med sura/syrliga smaker! Ama/slagg vill vi inte ha i kropp & knopp☹!
- Iskall dryck känns kanske bra i första läget, men dels provoceras kroppen att dra igång den inre värmepannan => Pittapåslag…☹, dels släcker kylan ner Agni/förbränningen som redan går på extra lågt varv under varma sommardagar, och då ökar risken för ama/slagg☹. Detsamma gäller dessvärre också för glass – ajajaj…☹ Problemet kan delvis minskas genom att äta en mindre mängd glass enbart när du är riktigt hungrig, dvs. har en starkare Agni/förbränning, men ät då ingenting annat än just glassen, och vänta med nästa måltid tills du får sann hunger i magen igen!
- Samma hungerkänsla som under vintern kräver större/tyngre måltider (för att vi ska kunna hålla värmen) kan under varma sommardagar få nog av betydligt mindre mängd mat. Här gäller det att vara lyhörd för mättnadskänslan i stället för att äta ”som vanligt”. Annars blir det återigen ama/slagg av ”överskottet”.
- Om du absolut vill ha tomat i maten, skålla & skala den först och låt den lagas ihop med maten. Tomatens skal kan vi inte förbränna trots att kroppen skjuter till alla resurser, resultat: överhettning=Pittaobalans i mage/tarm☹.
- Det var inte utan anledning som indianerna en gång i tiden kallade den vite mannens brännvin för ”eldvatten”; alkohol kan betraktas som ren, flytande Pitta.
- Kaffe och svart té ger också Pittapåslag.
- Om inte ovanstående räcker för att stabilisera en alltför ”lös mage” kan du prova Ayu 44 från Ayur-Veda AB i Markaryd, www.ayur-veda.se.
Ja, listan kan göras mycket längre, men dessa råd borde räcka en bra bit.
Och kom ihåg att en långvarig Pittaobalans förr eller senare – just på grund av den höjda kroppsvärmen – kommer att torka ur kroppen, och då kommer även en Vataobalans som ett oönskat brev på posten … L
Hoppas du får en njutbar sommar.
Hasse Bengtsson