k10

Ayurveda betyder ”kunskapen om livet”  och är ett uråldrigt komplett medicinskt system, som har sitt ursprung från bl.a.området kring Indien, Tibet, Nepal och Filippinerna.

Med hjälp av balanserande behandlingar, örter, och kost, kan du leva i harmoni med din kropp, själ och med livet.

Vill du också må bättre?
Boka en hälsorådgivning eller behandling hos mig.  På den här hemsidan kan du läsa mer om Ayurveda, Shamanism och om de behandlingar jag ger.

Välkommen till ett nytt sätt att leva!

Årstiden
Kapha Dosha

Vi håller på att lämna Vata, den kalla, blåsiga och torra tiden. Nu närmar sig Kapha som brukar räknas från mars till midsommar. Under denna tid dominerar det kalla och våta.

Kaphas kännetecken är det stabila och tålmodiga. Det är utmärkta egenskaper som vi alla har i olika grad. Kaphas huvudsäte är magsäcken, och ”regerar” över den första fasen av förbränningen i magtarmkanalen.

I naturen är Kapha den tid där det frusna ska tina. Processen att mjuka upp det som stelnat i naturen kan jämföras med att mjuka upp det stelnade i våra inre kanaler. Vill vi följa med i naturens utrensning så är detta tiden för vår egen avgiftning.

Om vi tillåter Kapha att ta överhanden leder det till tunghet och tröghet i kropp och sinne, stela leder, ökad slembildning och håglöshet.

Årstidens tips

Aktivitet, Rörelse och Omväxling.
Eftersom ämnesomsättningen har en tendens att gå långsammare under Kapha-tid – matsmältningslågan är svagare – kan det ge oss en (vår)trötthet och modstulenhet.

Denna tid är det viktigt att se till att aktivera både kropp och sinne. Om vi under vintern hållit oss mycket inomhus är detta tiden att komma ut i luft och ljus.

Kom ihåg att Kapha precis som Vata är kalla element, och minska klädseln med måtta. Hela Kahphatiden är kall till sin natur, vi badar inte i sjöar och skulle vi sitta på marken känns den kall fram till Pitta. Ungefär vid Midsommar börjar Pitta influera med sin värme.

Vi håller oss under Kaphatid till varm mat och dryck, precis som under Vata, och kryddar gärna maten till mustiga smaker. För att underlätta för kroppen är det bra att vara måttlig med feta livsmedel. Fett är livsnödvändigt för att bygga hormoner, men i övermått skapar det obalans. Ost och grädde kan njutas i lite mindre mängd, alldeles särskilt för dig med Kapha-konstitution eller Kapha-överskott.

Produkter som kan vara bra denna årstid

Detoxpaketet Ayu 33 Trifala + Ayu 51 Yogaraj Guggulu
Ayu 33 är klassikern för att hålla tarmrörelsen igång. Inte drastisk. Ayu 51 stärker förbränningen i magtarmkanalen och i samtliga vävnader, den rensar från Ama (slaggprodukter). Kombinationen Ayu 51 rensar och Ayu 33 ser till att slaggprodukterna verkligen kommer ut ur kroppen.

Ayu 15 Samana
Reglerar energin i matsmältningen särskilt bra vid dämpad Agni (matsmältningseld). Befrämjar naturlig hunger och aptit, till skillnad mot att bara vara sugen, dvs gärna äta godis. Motverkar Kaphaöverskott och är även bra vid candida (jästsvamp). Pulver du strör på maten eller på en smörgås.

Ayu 22 Udana
Förebygg allergisäsongen. Undvik slembildande mat, minska på sötsaker och sov inte länge på morgonen. Det är samtliga tre faktorer som ökar Kapha, dvs slembildning. Komplettera med Ayu 22 Udana som förebygger och lindrar allergi och luftvägsbesvär.

Av våra övriga produkter väljer du bland dem som heter Kaphta-Balans (te, massageolja, aromolja, hudkräm, krydda och musik).

Kryddor

Gurkmeja
Förmodligen en ofta förbisedd krydda som är mycket mer än färgmedel. Gurkmeja stöder leverfunktionen vilket har flera effekter. Den är renande, inflammationshämmande och matsmältningsbefrämjande.

Ingefära
Bra för förbränning i magtarmkanal och alla vävnader, balanserar Vata, Pitta och Kapha. Färsk ingefära kan även kokas som te.

I balans och skönhet,

Katarina

www.ayur-veda.se
www.ayurveda-resor.se
www.yogatreats.se

 

Comments are closed.

Katarina Ödman, Ayurvedisk hälsorådgivning och massage - katarina.ayurveda@gmail.com - katarinaodman.blogspot.com - +46 (0) 73-0777817
Behandlingar på: Yoga Treats, och Styrsö Gbg s skärgård, www.yogatreats.se
Foto: Bibbie Friman